Rapalje 2.0

24 oktober 2022

Goed nieuws! 

De Utrechtse straat- en strijdmuziekgroep Rapalje is terug! Niet als Avatars, maar live, in bijna dezelfde bezetting als waarmee de groep 32 jaar geleden stopte.
Er is genoeg reden voor. De klimaatcrisis, de woningnood, de (niet)afhandeling van de toeslagenaffaire, de dreigende verbreding van de A27, de groeiende kloof tussen arm en rijk. Dat schreeuwt om actie en dus om strijdbare muziek. 

In de jaren ‘80

Tussen 1977 en 1989 kon je Rapalje elke week wel ergens tegenkomen. Op de Stadhuisbrug in Utrecht, in de buurthuizen samen met de toneelspelers van Stut, bij demonstraties tegen kruisraketten en neutronenbommen, bij protesten in Amelisweerd, voor de hekken van de kerncentrale van Dodewaard of op het Museumplein bij de landelijke demonstraties in de jaren ‘80. En natuurlijk bij de vele Latijns-Amerika demonstraties en op hun tournee langs de vriendschapssteden in Nicaragua en Nederland eind 1988. 

Strijdgroep Rapalje 2.0

2021- 2022

Vorig seizoen heeft de groep drie keer opgetreden om te kijken hoe het publiek zou reageren op hun optreden waarbij nieuwe nummers zoals ‘Meten met twee maten’, ‘Dor hout’ en ‘Als de vogels…’ werden gepresenteerd.  Maar ook oude  ‘krakers’ werden teruggepakt die schrikbarend actueel blijken te zijn. Kent u ‘De controleurs’ nog? Of… ‘Haal het geld maar waar het zit’ en ‘Alleen op straat’. Ook ‘Retrato de Sandino’ en ‘No Pasaran’ staan op het programma dat in Utrecht bestond uit een combinatie van strijdbare Nederlandstalige en Latijns-Amerikaanse nummers 

Het publiek reageerde enthousiast. Veel aanbevelingen volgden om het niet bij die drie optredens te laten maar een doorstart te maken. Dat heeft de groep energie gegeven om daar vorm aan te geven. Besloten werd om in het seizoen 2022 – 2023 het vizier vooral te richten op het thema milieu en klimaat. Een eerste optreden in dat kader heeft in september plaatsgevonden bij de herdenking van 40 jaar actievoeren voor het behoud van Amelisweerd en natuurlijk voor de huidige strijd om dat bos niet prijs te geven aan nog meer asfalt. Daarvoor werden ook enkele nieuwe nummers geschreven.   

Rapalje in beeld en geluid

Om je een indruk van Rapalje te geven volgen hier twee links: de eerste is naar een korte documentaire van RTV Utrecht die werd gemaakt  aanleiding van het optreden in Utrecht. De tweede is een compilatie van een aantal fragmenten van dat optreden. 

  1. https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3286611/utrechtse-strijdmuziekgroep-rapalje-terug-van-weggeweest-en-opvallend-actueel
  2. Enkele fragmenten van het optreden van Rapalje in ZIMIHC Zuilen op 27 februari 2022  —> https://youtu.be/7IomVaW8uiA

Jong talent

Rapalje vindt het juist nu inspirerend om jonge tekstschrijvers en muzikanten als onderdeel van de nieuwe strijdcultuur een podium te bieden. Daarom heeft de groep vorig jaar het duo ‘Kopje Onder’, bestaande uit Jona Bosman en Nicole Kaandorp, gevraagd om ook enkele nummers te laten horen. Wellicht wordt de samenwerking dit seizoen voortgezet.

Rapalje 2.0  en de Grootouders voor het klimaat 

Op de inspiratiedag op 6 september waren twee leden van Rapalje aanwezig: Ton van Vlijmen en Edward Porskamp. Zoals de helft van Rapalje zelf ook grootouders.. In één van de brainstormgroepen kwam naar voren dat juist cultuur een belangrijke bijdrage kan leveren aan de strijd voor een goed milieu en klimaat. Zo vertelde Jan Joost Kessler van de afdeling Wageningen dat een optreden van Nynke Laverman een inhoudelijke verdieping had betekend op een heel andere manier dan men gewend was. Op zijn heel eigen manier zal Rapalje dat wellicht ook kunnen. 

Contactgegevens 

Nieuwsgierig geworden? Als je belangstelling hebt voor een optreden van Rapalje of wellicht een bijdrage aan een actie, dan kun je contact opnemen met Edward Porskamp, 06 42853816 of Ton van Vlijmen, 06 26214171.

Ted AgesRapalje 2.0