Ambassadeur Gerda Lenten Havertong

Ambassadeur Gerda Havertong; Foto: Jasmyn

Gerda Lenten Havertong geboren in Suriname, is actrice, zangeres en theatermaker. Van oorsprong kleuterleidster studeerde ze pedagogiek met als hoofdvak onderwijskunde.

Het meest bekend is ze van haar rol in de televisieseries voor kinderen Sesamstraat en het Klokhuis. Ze acteert in films en klassieke toneelrollen b.v. Medea bij Theater van het Oosten.
In het toneelstuk Antigone speelde zij de mannelijke rol Creon, van Bertolt Brechts bewerking van Sophokles. Gerda Lenten Havertong is veelzijdig: even makkelijk doet ze poëzie en vertellingen voor kinderen of de voordracht van gedichten uit derde-wereldliteratuur in combinatie met muziek. Over haar grootouderschap schreef ze het boek Ik word oma”.

Moeder Aarde hebben we in bruikleen. Zo ben ik ook opgevoed in Suriname. Mijn grootmoeder ging er echt voor zitten, om me kennis te laten maken met wat om me heen belangrijk was. Dan liet ze de aarde door haar vingers glijden en vertelde erover. En een schoonmaaksopje werd niet in de tuin gegooid, dat was niet goed voor de natuur. We moeten het onze kinderen meegeven in de opvoeding, dat gebeurt veel te weinig. Leer ze dat je Moeder Aarde niet smerig maakt en zoek de voorbeelden dichtbij, dus geen blikjes en vieze bekers achterlaten. Laat het de kinderen zelf ontdekken, zodat het vanzelfsprekend wordt voor Moeder Aarde op te komen. Aan de gevel van ons huis stond 30 jaar lang het opschrift Mama Aisa- Moeder Aarde.  Ik heb ook kleinkinderen en ik word graag jullie ambassadeur, we zijn t aan ons zelf verplicht een leefbare wereld achter te laten. Overal waar de gelegenheid zich voordoet vraag ik er aandacht voor. Aan de regering kan je het niet overlaten, het gaat me aan het hart”.

Ted AgesAmbassadeur Gerda Lenten Havertong