Actie

De beweging organiseert acties en doet mee aan demonstraties en stakingen.
Wil je een bijdrage leveren? Sluit je aan bij één van de werkgroepen.

Sinds 1 december 2016 komen wij, Grootouders voor het Klimaat, op de eerste en derde donderdag van de maand bijeen bij de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Alleen tijdens een reces van de Kamer zijn wij er niet!

In 2022 komen we – als het qua COVID19 maatregelen kan – samen op donderdagen7 april, 21 april, 19 mei, 2 juni, 16 juni, 7 juli.
Data voor het tweede halfjaar : 15 september, 6 oktober, 20 oktober, 3 november, 17 november, 1 december.

14.00 – 15.00 uur
Voor het ministerie van EZK, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag.
Lees hier waarom we op een andere plek staan.


Waarom doen we dit?

Alle grootouders maken zich zorgen over de toekomst van hun kleinkinderen, maar ook om die van alle andere kleinkinderen op aarde. Zal de aarde nog een leefbare plek zijn voor hen?

Een deel van de grootouders is uitstekend op de hoogte van alle maatregelen die nationaal en internationaal nodig en mogelijk zijn. Anderen zijn bezig met het veranderen van hun consumptiegedrag. Zij zijn zeer gemotiveerd om bijvoorbeeld minder te vliegen, geen of minder vlees en/of zuivel te eten, hun huis te isoleren en over te gaan op wind- en zonne-energie.

We maken ons bovendien zorgen over de vermindering van de biodiversiteit. Bijvoorbeeld het verdwijnen van wel 80% van de insecten in minder dan 30 jaar, de alarmerende toestand van de bijen en de schadelijke landbouw en veehouderij.

Wat willen we bereiken?

Wij willen bereiken dat de bestuurders van ons land, net als wij, de urgentie voelen van de drastische maatregelen die zij zullen moeten nemen, om een leefbare aarde voor onze kleinkinderen te realiseren. Daarbij hebben we steeds oog voor de mogelijke oplossingen. Het sluiten van de kolencentrales, het dichtdraaien van de gaskraan, de toekomstbestendige landbouw en zo meer. We vertegenwoordigen onze kleinkinderen als we onze politici uitdagen tot actie en oproepen tot moedig optreden.

Hoe gaat zo’n demonstratie?

Om 14.00 uur vormen we een kring en wisselen informatie uit. We delen onze zorgen om de crisis in het klimaat. Als er een Kamerlid of lid van de Ministerraad komt bieden we ons manifest aan en gaan kritisch in gesprek. Zie de lijst van alle gasten tot zo ver. Daarna gaan we op een rij staan recht tegenover de ingang van de Tweede Kamer met foto’s van onze kleinkinderen en met ons spandoek, zingen het  Klimaatlied en roepen leuzen als krachtige boodschap. Zie hier de Nederlandse versie: Klimaatlied NL.

Onze kracht ligt in de herhaling en in het feit dat we de toekomstige generaties vertegenwoordigen. Er zijn doorgaans tussen de 15 en 40 personen aanwezig. De belangstelling van langslopende mensen is groot en ook over belangstelling van Tweede Kamerleden hebben we niet te klagen. Soms komen ze op uitnodiging, andere keren komen ze uit interesse zelf naar ons toe.

Elke week verschijnt er een verslag van de pleinbijeenkomst op onze Facebookpagina. Zonder account ook te lezen.

Doe je mee?

Sluit je bij ons aan, je hoeft echt niet elke keer te komen, maar kom eens langs en ervaar hoe het is.

En je hoeft ook niet echt grootouder te zijn: onze zorg om de planeet verenigt ons. Je bent welkom als je onze zorgen deelt en ‘iets’ wilt doen. Al was het maar ons manifest mede ondertekenen.

De gasten van de Pleinbijeenkomsten zijn hieronder op de foto’s te zien, klik op het pijltje om naar het volgende jaar te gaan. Op deze pagina vind je een lijst van de gasten.

Naast de vaste pleinbijeenkomsten in Den Haag organiseren de Grootouders voor het Klimaat steeds meer acties in andere delen van het land.

Je vindt meer informatie op de pagina Lokale Grootoudergroepen

Wil je in contact komen met één van de lokale groepen, gebruik dan ons Contactformulier.

De Grootouders voor het Klimaat doen mee aan klimaatdemonstraties en -stakingen.
Zie hieronder afgelopen en de komende demonstraties waar jij bij kunt zijn.
Houd Facebook en onze Nieuwsbrief in de gaten voor onze verzamelplek en tijd.

2022

2021

2020

Bekijk het overzicht van eerdere demonstraties.

Op 27 september is de campagne rond de Toekomststoel – naar een idee van Jan Terlouw – van start gegaan.

Bekijk de video’s en lees er alles over op deze pagina.

Voedselbos in Baexem

Voedselbos in Baexem

Concrete actie om CO2 uit de lucht te halen. Dat is wat de Grootouders voor het Klimaat wilden met de realisatie van een voedselbos. En dat is er gekomen: het Leuker Voedselbos van boer Mark Venner.

Dit voedselbos ligt langs de Leukerweg in Baexem (L.) en maakt deel uit van een meer omvattend project. Mark Venner heeft het roer omgegooid: de 120 melkkoeien gaan eind 2022 weg en er is een voedselbos voor in de plaats gekomen. Dankzij de sponsoractie van de Grootouders voor het Klimaat (opbrengst € 50.000,00) zijn er nu voldoende bomen geplant om over twee jaar te kunnen gaan oogsten.

Lees meer over het Leuker Voedselbos!

Bestellen

 • Boekje “Brieven aan onze Kleinkinderen”, uitgegeven tgv het 5-jarig bestaan van de Grootouders voor het Klimaat. 25 grootouders schreven aan hun kleinkinderen over hun zorgen, hun hoop en hun acties voor de wereld waarin zíj́ straks leven.
 • T-Shirts met het opschrift: “Minimaal 1,5 meter, Maximaal 1,5 graad”:
  De T-shirts zijn van biologische katoen en de prijs ligt rond de €20 per stuk.

Poster KinderKlimaatboek 2022

Downloaden

 • Teksten voor Protestbord:

*Tip: Zo maak je ‘hesjes’ van de protestborden

*Tip: Download de poster A4 en ga met het PDF-bestand naar een Printshop en laat het daar afdrukken op A3, A2 of nog groter formaat.

Heb je een vraag of wil je meehelpen, schrijf een bericht op ons Contactformulier.

 • Demonstratie

 • Klimaatmars Amsterdam 10 maart 2019

 • Actie Zwolle

  RTV Focus Zwolle

 • Klimaatmars Rotterdam 2022

 • Pleinbijeenkomst

 • Klimaatstaking Youth for Climate

urgendaActie