Omarm de chaos

18 februari 2023

‘Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans beschrijft in zijn hoopgevend boek “Omarm de chaos” tien grote veranderingen die we nodig hebben, willen we de wereld een beetje leefbaar houden. Welke transities kunnen we in de huidige chaos onderscheiden? Welke stadia doorlopen die transities?’

Onheilspellend? Reëel. Boordevol informatie. Hoopvol!

Dat waren de sleutelwoorden, die in mij opkwamen na het lezen van ‘Omarm de Chaos’.

‘Zeer zware tijden in aantocht, de overheid moet keihard ingrijpen’ kopte Trouw. Jan Rotmans spreekt over een polycrisis. Dat is onheilspellend, maar ook reëel. Van iedere crisis kunnen we leren.

Een complex systeem streeft naar evenwicht, kan uit evenwicht raken; dan ontstaat chaos. Het mooie van zo’n chaos periode is dat kleine veranderingen, zeker wanneer ze worden uitgevoerd door velen, het complexe systeem kunnen laten ‘kantelen’ naar een nieuw evenwicht. Dat is hoopvol. Iedere crisis is een kans. Het klinkt allemaal een beetje hoogdravend, maar wordt uitermate helder uitgelegd. Er komen, en er zijn al, veel crisissen, om maar een paar te noemen: COVID pandemie, klimaatcrisis, biodiversiteitcrisis, energiecrisis, grondstoffencrisis etc. Het boek gaat daar uitgebreid op in. Om die polycrisis te bestrijden en er uit te komen zijn transities nodig, ook daar gaat Jan Rotmans op in. In een recensie nauwelijks te beschrijven. Het nodigt uit om het zelf te lezen. De transities worden naar sectoren verhelderend beschreven. Maar hoe staan we er nu voor?  Een figuur is nu passend. 

Maar …. hoe moet dat dan? Ook daarop geeft het boek een antwoord. Ik laat het even bij de titels van de daarover gaande hoofdstukken: ‘Ambtenaren kunnen het verschil maken’; ‘Hoe overleef ik als bedrijf de volgende crisis’ en ‘Een palet van transities: uitdagingen en oplossingen’. Dat laatste hoofdstuk telt meer dan 10 transities. Goed om te lezen.

En als dat allemaal uitgevoerd wordt volgt een mooie toekomstvisie hoe Nederland er in 2121 uit kan zien.

Als laatste een heel belangrijk hoofdstuk over de persoonlijke transitie. Rotmans beschrijft heel eerlijk en boeiend hoe zijn eigen transitie is verlopen, ruwweg van kennis naar emotie, zonder overigens de kennis te verliezen. Een transitie die we allen zouden moeten meemaken. Verandering van mindset is daarbij het sleutelwoord. Verder alles over veranderprocessen en leiderschap.

Ik schreef de recensie na de tweede keer lezen. Dat was, voor mij, nodig om de veelheid aan informatie een beetje goed te kunnen bevatten. Het zal niet de laatste keer dat ik naar het boek grijp om nog eens een onderwerp te verinnerlijken. 

Geen tijd? Kijk en luister naar het webinar van de Belgische Grootouders voor het Klimaat. 

https://www.youtube.com/watch?v=CoaZ-ZxS1Nw&t=119s

Het nodigde mij uit om het boek te kopen en te lezen. ‘Omarm de Chaos’:  gewoon doen!

 

Omarm de Chaos

Auteurs: Jan Rotmans en Mischa Verheijen
Uitgeverij: De Geus, 2021

Ted AgesOmarm de chaos