Juryrapport 2020

31 januari 2020

Het meest inspirerende kinderklimaatboek van 2019 – juryrapport

Namens de Grootouders voor het Klimaat mogen we vandaag voor het eerst de prijs uitreiken voor het meest inspirerende kinderklimaatboek. De jury heeft zichzelf als doel gesteld een boek te vinden dat heldere informatie geeft over klimaatverandering én inspirerend is voor kinderen. Dat blijkt geen voor de hand liggende combinatie. Tussen de genomineerde boeken zitten heel inspirerende verhalen, waarbij mooie tips worden gegeven hoe je als kind én volwassene iets kunt doen. Daarnaast zijn er ook boeken met goede informatie over de opwarming van de aarde. Maar er zijn er maar weinig die zowel informatief als inspirerend zijn.

Natuurlijk zijn we blij dat steeds meer auteurs en uitgevers klimaatverandering als een belangrijk onderwerp voor kinderboeken zien. We hopen dat er volgend jaar nog veel meer klimaatboeken komen. Graag geven we mee dat een goede research en redactie onmisbaar zijn, zodat er geen onjuistheden in de tekst komen. We zien bij de genomineerde boeken soms vertaalfouten en wetenschappelijke feiten die al een tijdje zijn achterhaald. Klimaatverandering is een lastig onderwerp, maar kinderen verdienen het om goed geïnformeerd te worden.

In het winnende boek zit dat wel goed. Het boek barst bijna uit zijn voegen van de informatie. De auteur gaat uitgebreid in op de gevolgen van klimaatverandering. Met voorbeelden laat ze zien dat er ook reden is voor optimisme. We vonden het wel jammer dat het lang duurt voor je als lezer bij deze broodnodige lichtpuntjes aankomt. De teksten in het boek hebben een fijne, lichte toon en de grappige illustraties sluiten daar goed bij aan. En dan ziet het boek er ook nog eens prachtig uit.

De winnaar van de eerste prijs voor het meest inspirerende kinderklimaatboek is: 123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat van Mathilda Masters met illustraties van Louize Perdieus.

 Amsterdam, 31 januari 2020

De jury:

Marc ter Horst (voorzitter)
Rijnvis Cranenbroek-van Wirdum
Lian Kandelaar
Petra Laseur

Lilly Platt

urgendaJuryrapport 2020