Grootouders voor het Klimaat Haarlem – archief

Activiteiten 2021

De Haarlemse Grootouders startten formeel al in 2020, maar door de vele Corona perikelen duurde het even voordat er effectief acties gevoerd konden worden. Hieronder enkele van de belangrijkste.

  • We sloten al vrij snel aan bij de Haarlemse Klimaatcoalitie, bestaande uit de lokale afdelingen van Extinction Rebellion, Milieudefensie, FNV, Haarlem Mutare, IVN en Grootouders voor het Klimaat. De eerste actie was het organiseren van het Klimaatalarm, een lawaaiprotest met podium en sprekers en 500 deelnemers (meer was i.v.m. met de Corona-restricties niet toegestaan). Om drie uur luidden ook Haarlemse kerkklokken.
  • Een interview met oprichter Kees van Deelen in Het Haarlems Dagblad was een goede start voor de grootouders om meer bekendheid te krijgen.

  • De Klimaatcoalitie Haarlem produceerde op 1 juli 2021 een ‘Manifest voor een Klimaatrechtvaardig Haarlem’, waarin 10 punten zijn opgenomen die iedere politieke partij zou moeten opnemen in het partijprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen maart 2022. Grootouders waren actief in de hoofdstukken over energietransitie, bebouwde omgeving, groen in de stad en biodiversiteit.

  • Haarlemse Grootouders voerden met enige regelmaat gesprekken met politieke partijen. De gesprekken hadden tot doel: kennismaking, en om onze ideeën over veranderingen in de lokale politiek over te brengen.

  • In het najaar van 2021 stonden we een maand lang iedere vrijdag met een informatiestand op de Biologische Markt. Met informatie over ‘De Grootouders’ en een oproep om op 6 november in Amsterdam mee te doen aan de landelijke klimaatmars. Hoewel we wat meer belangstelling hadden verwacht leverde het wel een nieuw lid op en mooie aandacht in de regionale pers.

  • Op 22 oktober organiseerde de Klimaatcoalitie een fietstocht door Haarlem om bekendheid te geven aan de landelijke klimaatmars van 6 november met als eindpunt de Grote Markt waar toespraken werden gehouden.

Ted AgesGrootouders voor het Klimaat Haarlem – archief