Webinar “Invloed van de aandeelhouder”

1 april 2022

Op woensdag 20 april 2022, van 19.30 tot 20.30 uur, organiseerden we een webinar over het onderwerp “de invloed van de aandeelhouder”. 

Spreker is Rishma Moennasing, Hoofd Fondsen en Duurzaamheid van Rabobank, waar ze verantwoordelijk is voor duurzaamheid in het investeringsbeleid. Daarnaast is ze als consultant betrokken bij de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) om het gesprek aan te gaan met bedrijven die hun duurzaamheidsbeleid willen / moeten verbeteren.

Rishma Moennasing

Rishma zal ingaan op de vraag hoe je als particuliere aandeelhouder je invloed maximaal kunt aanwenden voor ons klimaatdoel:  welke invloed heb je en welk resultaat kun je verwachten?

Tot onze spijt hebben we geen toestemming om de opname van dit webinar te tonen.

——————————————–

Toelichting:

In dezelfde periode waarin klimaatverandering onomstotelijk werd vastgesteld, is de invloed van de aandeelhouders op het beleid van de bedrijven enorm toegenomen. Daar waar winstmaximalisatie lange tijd de overhand had, neemt het belang van de Environmental, Social en Governance (Milieu, Maatschappij en Governance) doelstellingen een steeds belangrijker plaats in. Dit betekent dat de aandeelhouder een zeer invloedrijke speler kan zijn om de klimaatverandering om te buigen.

  • De particuliere belegger kan een aandeel kopen en zelf participeren op de aandeelhoudersvergadering of dit laten doen door vertegenwoordigende organisaties. Er zijn meerdere van dit soort organisaties: organisaties gericht op 1 bedrijf of bedrijfstak (bijv Follow This), duurzaamheid gedreven organisaties zoals VBDO, of fondsen en banken.
  • Daarnaast wordt veel belegd door institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Deze bedrijven hebben een eigen duurzaamheidsbeleid: hoe komt dat tot stand, welke invloed hebben deelnemers en welk resultaat wordt behaald? (in een recent webinar van 1 maart 2022 behandelden we al het voorbeeld van ABP fossielvrij)

Bovenstaande vragen zullen worden behandeld en enkele voorbeelden van reeds behaalde resultaten worden besproken.

Ted AgesWebinar “Invloed van de aandeelhouder”