Verslag plantdag in het Leuker voedselbos

1 december 2021

Met een groepje van vijf Grootouders zijn we op zaterdag 27 november naar Baexem gegaan om 2000 bomen te planten. Door alle ontwikkelingen met Corona kon het boomfeest niet doorgaan.  Van de Pollinators, die ook een voedselbossenboekje hebben uitgegeven, waren wel mensen aanwezig en ook vrienden en andere helpers uit de buurt.

Bekijk de video van De Pollinators over deze dag.

We werden ontvangen met koffie en wafels en voor de catering was goed gezorgd. Het was fris, maar mooi plantweer met een zonnetje. Over het veld waren lange lijnen gespannen, waarlangs de bomen geplant konden worden. Bij een boom moet je je dan een spriet voorstellen van ongeveer 1 meter, soms nog een stuk kleiner. Boer Mark Venner gaf plantinstructies. Huub en Anneke hebben een rij pruimen- en een rij  appelbomen geplant, allerlei soorten door elkaar. Samen met René ook nog de Shipova, een kruising tussen een peer en een lijsterbes, die al sinds de 9de eeuw in Europa geteeld wordt, in vaktaal hybride. Mieke en Bert hebben appelbomen en kweepeer geplant en ook boombeschermers van dik gaas geplaatst, dit om vraat van hazen en reeën tegen te gaan.  Tot slot zijn er ook nog 5 walnoten geplant, grotere bomen van nu ongeveer 3 meter, die kunnen wel 35 meter hoog worden. De torenvalk is blij met de nieuwe uitkijkpost. Een bekende fabrikant wil graag onbewerkte Nederlandse Szechuanpepers gaan afnemen, die hoeven dan niet uit China te komen.

Boer Mark en ontwerper Erik zijn druk bezig met alles verder vorm te geven en te ontwikkelen, ook met recreatie, hiervoor moet het bestemmingsplan veranderd worden. Eind volgend jaar gaan de koeien van vader Peter Venner weg. De biodiversiteit gaat al vooruit, er zijn torenvalken en muizen, en langs de beek zagen we het knaagwerk van de bever, ook de das is aanwezig. Na een rondleiding voor belangstellende aanwezigen, was deze dag weer voorbij en geslaagd, alle 2000 bomen geplant, en konden we tevreden naar huis.

Meer informatie over het project Leuker Voedselbos ==>

Ted AgesVerslag plantdag in het Leuker voedselbos