Van 23 januari tot 2 februari vinden de nationale voorleesdagen plaats. Een mooi moment voor de Grootouders voor het Klimaat om meer kinderen duurzame verhalen voor te lezen. Het voorleesboek ‘De kracht van nieuwe energie’ is speciaal gemaakt voor de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2018.
De verhalen gaan over het thema energie en zijn geschreven door duurzame pabo-studenten uit het hele land. Zij hebben zich daarbij laten inspireren door tekeningen die basisschoolleerlingen hebben gemaakt. Er zijn verhalen voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Twintig grootouders hebben een afspraak gemaakt met een basisschool en en er gaat zelfs worden voorgelezen op een school op Aruba! Marlies Gommers, Paul Zwetsloot en Yolanda Ouwehand delen hun ervaringen hieronder.
Hiernaast is Irma Pauw die heeft voorgelezen in Dordrecht.
Marlies Gommers in Warnsveld
Op woensdagochtend 23 januari, de eerste dag van de Nationale Voorleesdagen, was ik, als een van de Grootouders voor het Klimaat, welkom op de school van mijn kleindochters Lana en Diede. Het team van Kindcentrum Adriaan van den Ende in Warnsveld stelde mij in de gelegenheid om in alle 8 groepen voor te lezen uit “De Kracht van nieuwe energie”. Voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw steeds een eigen verhaal. Ter introductie van het voorleesverhaal stelde ik mijn knuffelaapje Pias voor. Pias was gevlucht uit het oerwoud. De mensen hadden bijna alle bomen in het oerwoud omgehakt. Nu had Pias geen huis meer om in te wonen.….
Het voorlezen voor kinderen was een leuke ervaring en vooral ook hartverwarmend en bemoedigend te merken hoeveel betrokkenheid er bij kinderen is als het gaat om een schone en veilige wereld, voor mensen en dieren.
Enkele reacties van kinderen:
* “wij moeten thuis ook altijd de deur dicht doen!”
* De juf: in de klas scheiden we ook het afval. En we vragen aan de papa’s en mama’s of ze de kinderen geen pakjes drinken mee willen geven, maar een beker die je zelf kunt afwassen”.
Paul Zwetsloot in Lisse
Erwin Brandt schreef het volgende artikel over onder andere de voorleesactie van Paul Zwetsloot.
“Ik kan wel blijven zitten, voorlezen en luisteren naar de ideeën van de kinderen”.
Lisse. Tussen de verhuisdozen zitten twintig kinderen aandachtig te luisteren. Opa Paul Zwetsloot, voorzitter van Lisse Duurzaam is deze woensdagochtend op bezoek bij groep 8 van de Josephschool aan de Achterweg in het kader van ‘Grootouders voor het klimaat’ en ‘Grootouders gaan voorlezen tijdens nationale voorleesdagen’. “Ik kan wel blijven zitten, voorlezen en luisteren naar de ideeën van de kinderen”.
door Erwin Brandt
Het is vandaag een beetje rommelig allemaal, want de bouw van het Integraal Kind Centrum (IKC) St. Joseph van de Sophia Stichting voor Katholiek onderwijs aan de Achterweg is afgerond en alles staat vandaag min of meer klaar om de oversteek van nog geen vijftig meter te maken naar de volgens Projectmanager René van der Straaten: kwaliteitsinjectie voor Lisse. “Er zijn zonnepanelen, een warmtekrachtkoppeling, een ruim school- en buurtplein en een aparte groene afscheiding voor het parkeren”. Echt een gebouw voor de toekomst en daarom wordt ons eerste project in maart ons eigen gebouw en alle duurzame maatregelen verteld raadslid en leerkracht Jeanette Loos enthousiast. “Daarom is het ook zo leuk dat Zwetsloot komt voorlezen uit een speciaal uitgegeven voorleesboekje over duurzaamheid: ‘De kracht van nieuwe energie’. Deze is speciaal gemaakt voor de Voorleesactie op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2018 en de verhalen gaan over het thema energie en zijn geschreven door pabo-studenten uit het hele land en zij hebben op hun beurt zich weer laten inspireren door tekeningen die leerlingen van de basisschool hebben gemaakt”.
Zwetsloot laat er geen gras over groeien en begint direct te vertellen over de Ocean Cleanup van Boyan Slat en de leerlingen haken er ook weer direct op in door te vertellen dat de arm kapot was, waardoor het project vertraging opliep. Er wordt voorzichtig nog wat gegaapt en gestrekt met de armen en benen, maar na een paar minuutjes zijn de leerlingen bij de les en voordat iedereen het weet is de tijd alweer over. Zwetsloot: “Het was ontzettend leuk om te doen en de kinderen waren vol aandacht. Ik moet wel oppassen om er niet te diep op in te gaan, want we kunnen hier eindeloos over praten.
De klas overhandigt als bedankje aan Zwetsloot een eigen gemaakt boek vol duurzame ideeën en ze worden uitgenodigd om een kijkje te komen in zijn huis tijdens de projectweek en één van de meeste duurzame in Lisse. Tijdens het ‘vragenuurtje’ vertelt groep 8 over hun ‘besparingen’ en wat de ouders met het thema doen. “Denk aan het boek en bedenk bijvoorbeeld een voertuig voor de toekomst. Snel, duurzaam en zonder files. Kom met ideeën. Het begint bij jullie en wat de mensen nu misschien vreemd vinden kan in de toekomst heel normaal worden. Zo heb ik mijn huis ook gebouwd en net als heel vroeger gedeeltelijk met leem en strobalen”, besluit Zwetsloot.
FOTO: Groep acht van de Josephschool koppelde de Nationale-voorleesdagen aan mister duurzaamheid: Paul Zwetsloot (Foto Erwin Brandt).
Yolanda Ouwehand
Ik had het verhaal ‘Lotte begrijpt het’ uitgekozen, het thema was erg actueel omdat het toevallig heel koud was in de klas omdat de hele dag de verwarming was uitgevallen! Ik heb een poppenkastpop van een eekhoorn gebruikt om het verhaal in te luiden en die ook in het nagesprekje betrokken. Ook had ik een prent van een egel gebruikt omdat niet alle kinderen wel eens een egel hadden gezien…De kinderen waren enorm geïnteresseerd in het onderwerp en reageerden allemaal vol enthousiasme op het verhaal en in het gesprek! Ze wisten ook al veel, maar waar de warmte van de kachel nou precies vandaan kwam was nieuw voor ze.
Het was voor ons allemaal een leuke ervaring, de leidsters waren erg blij met het boek en als er weer eens een actie is, ben ik daar van harte welkom, werd mij verzekerd.
Hierboven is Anne de Koning links te zien op de basisschool de Driezwing in Breda en Herman Schols rechts op de Wereldkidz Paletschool locatie Bolenstein in Maarssen.