Solidariteitsverklaring met de Russische en Oekraïense Fridays For Future

14 maart 2022

Grootouders voor het Klimaat Nederland sluit zich aan bij de onderstaande solidariteitsverklaring die de Zwitserse Grootouders hebben opgesteld ter ondersteuning van Fridays For Future in Rusland en Oekraïne.

Bij de Zwitserse Verklaring ontvingen we ook de oorspronkelijke Verklaring van de Russische Fridays For Future (Engelse tekst).

Hieronder de Nederlandse vertaling van de Zwitserse tekst.

Deze foto dateert van 26 augustus 2020. Vertaling: Activisme – geen misdrijf

De brutale invasie van Oekraïne door Rusland schokt en verontrust ons enorm, zoals het iedereen raakt, die democratie en respect voor internationale verdragen waardeert.

Vrede en solidariteit tussen naties zijn de conditio sine qua non om de klimaatverandering, het ineenstorten van het leven en de consequenties daarvan te beperken, die beide geen grenzen kennen.

Het spreekt voor zich dat wij het eens zijn met onze jonge zusters, broeders en vrienden van Fridays For Future (FFF) Rusland en dat wij volledig achter hen staan, nu zij met grote moed de oorlog aanklagen die door hun president gevoerd wordt en protesteren tegen deze dynamiek van chaos en verwoesting.

Boven op het menselijke leed, het verdriet en de sociale schade van hele bevolkingsgroepen vrezen wij ook de hoop te verliezen op een leefbare planeet:

  • De oorlogsmachine zelf brengt een enorme Co2 uitstoot met zich mee en is destructief voor de biodiversiteit, wat tot een rampzalige vertraging leidt van de dringend nodige maatregelen.
  • Deze oorlog onderstreept het belang van een versnelde invoering van herbruikbare energie, het beëindigen van onze afhankelijkheid van fossiele energiebronnen en de daaruit voortkomende vatbaarheid voor chantage.
  • De verdediging van het klimaat en de biodiversiteit is onmogelijk zonder internationale solidariteit en die solidariteit is onmogelijk zonder bindende verdragen (bv de Overeenkomst van Parijs uit 2015). Het niet naleven van internationale overeenkomsten kan niet getolereerd worden.

 

Ted AgesSolidariteitsverklaring met de Russische en Oekraïense Fridays For Future