Effecten van klimaatverandering op natuur en biodiversiteit.

19 januari 2021

Kijk dit webinar terug via deze link, en zie ook de bijgevoegde presentatie.

Spreker is Rik Leemans, hoogleraar Milieusysteemanalyse, Wageningen Universiteit. Hij is ook jurylid van de Internationale Gulbenkian Foundation. Deze heeft het afgelopen jaar Greta Thunberg de Humanity Prize toegekend. Zij heeft er al veel goede klimaatdoelen mee gesteund.

‘De voortgaande zesde massa extinctie zou de meest serieuze milieubedreiging kunnen zijn, omdat het onomkeerbaar is’ (Nature 2011). 85% van de soorten, die vroeger in Nederland voorkwamen zijn er niet meer. Onder water is de situatie nog erger. Verlies aan geschikte leefomgeving, systeemvreemde stoffen, te veel aan systeemeigen stoffen, menselijk gedrag en klimaatverandering worden genoemd als belangrijkste oorzaken. IUCN (International Union for Conservation of Nature): “Het besef begint door te dringen dat naast klimaatverandering de wereld nog een zeer ernstig ecologisch probleem heeft: de vernietiging van onze ecosystemen. Op 2 oktober 2020 luidden een veertigtal wetenschappers in de Volkskrant de noodklok: ‘Nederland doet te weinig tegen massa extinctie’. Het verlies aan biodiversiteit is een groot probleem, waar klimaatverandering een belangrijke rol in speelt en zal blijven spelen. De eerste vijf massa-extincties waren eveneens klimaat gerelateerd. Relevante vragen:

  • Hoe ernstig is het verlies aan biodiversiteit en wat kunnen de gevolgen zijn?
  • Wat is de rol van het klimaat in de vermindering van de biodiversiteit?
  • Wat kan en wat moet er gebeuren om het tij te keren?

Rik zal ook ingaan waarom de 1,5/2 graden doelstelling van Parijs zo sterk gemotiveerd is door biodiversiteit, en hoe hij (binnen IPCC) heeft bijgedragen aan de wetenschappelijke motivatie ervan.

 

urgendaEffecten van klimaatverandering op natuur en biodiversiteit.