Vrijdagmiddag 1 oktober zijn ongeveer 40 Grootouders voor het Klimaat bij elkaar gekomen om met elkaar inspiratie, hoop en energie op te doen om door te gaan.
Het laatste IPCCrapport is zo alarmerend dat de moed ons niet in onze schoenen moet zakken.
Igno Notermans van onderzoeksinstituut Drift hielp ons om wat er nu aan de hand is in een breder tijdsperspectief te plaatsen. We zitten midden in een transitie en die ontstaat als vele mensen de situatie onhoudbaar vinden. Nu, dat vinden wij! En dan is een fundamentele complexe verandering nodig, in de cultuur, structuur en werkwijzen en niet alleen maar verbeteringen hier en daar. Hij gaf aan de hand van de zogenoemde X-curve aan dat we ook optimistisch kunnen zijn. De Grootouders maken deel uit van de opgaande lijn! Zie de presentatie van Igno.
Merel Groot, voormalig bestuurslid van de Jonge KlimaatBeweging (JKB), was uitgenodigd om als jongere haar zienswijze naar voren te brengen. Het is bemoedigend om te beseffen dat zoveel jongeren zich inzetten, maar ook hartverscheurend dat dat nodig is. We blijven de samenwerking met de JKB zoeken. Zie de presentatie van Merel.
Belangrijk onderdeel van de middag was het in kleine groepen uitwisselen van onze brieven aan kleinkinderen/buurkinderen/volgende generaties. Want voor hen doen we het!
We willen deze brieven graag bundelen en publiceren in kleine of grote kring. Niet alleen de aanwezigen van deze middag zijn uitgenodigd, maar alle Grootouders.
Graag jouw brief voor 1 november sturen naar Marlies Gommers. Zie het kader hieronder voor suggesties over het vormgeven van zo’n brief.
Wij hebben deze middag in die prachtige Amsterdamse kerk, gebouwd door architect Cuypers, afgesloten door ons op te geven bij een van de werkgroepen, acties, of nieuwe functies. Dat is hard nodig in een snel groeiende beweging als de onze.
En natuurlijk hebben we tot slot het Klimaatlied gezongen: Doe Het Gauw, Gauw…
Voor velen was het een inspirerende middag.
* Het schrijven van een brief aan een kleinkind/volgende generatie kan veel vormen aannemen: een brief van meerdere kantjes of een kaart met twee regels, een gedicht of een hartekreet, een tekening of …
Ben je zelf geen grootouder, dan kan je zo’n brief ook schrijven als ‘voorouder’, je schrijft dan aan de kinderen/jongeren die leven in 2030, 2040 of 2050.
Jogchum Kooi heeft op deze website al zo’n brief gepubliceerd.